Press "Enter" to skip to content

Venedig – vackert, gott vin och gondoler.

Ryanair always on time! Låter det i högtalarna och vi har precis landat på Treviso flygplats en bit utanför Venedig. Nu börjar min och min mans weekend i Venedig, kan det bli bättre!

Jag är förvånad över att jag inte åkt hit tidigare då resmålet funnits i mina tankar länge. Kanske beror det på de negativa kommentarer jag hört i min omgivning som gjort att jag tvekat. “Nej, den skitstaden. Bara massa turister överallt, åk inte dit” som min pappa sade nyligen eller “En dag räcker, sen är man trött på staden” som en kompis sa.

Jag är i alla fall spänd på vad staden ger mig. Blir man trött på alla turister eller har den mycket mer att ge? Jag som gillar att hitta egna små smultronställen ser det lite som en utmaning. Finns det flera sätt man kan göra Venedig på? Det tror jag!

Efter ca 1 timme i transferbussen är vi framme. Vi hoppar av och tar fram vår karta som vi printat ut hemma. Det är inte så långt att gå så vi promenerar fram med våra rullväskor i släp. Promenaden som vi tror ska ta 10 minuter tar ca 20 minuter då det så klart är fler än vi på den trånga gatan mellan husen. Tillslut ser vi hotellet och omgivningen är fantastisk. En liten kanal går precis utanför hotellentrén. Precis som jag föreställt mig det. Själva hotellrummet är fräscht men inredningen är bedrövlig. Trista materialval och det är nog tyvärr lite typiskt för Venedig vad gäller hotellstandarden. Vill man ha ett riktigt bra och snyggt hotell så kostar det där efter. Men jag känner mig nöjd då allt är helt och rent och utsidan av huset är verkligen vackert.

Jag och min man är snabbt utanför hotellet. Nyfikna på staden vill vi komma ut direkt. Vi har fått en karta i receptionen och försöker lokalisera oss. Vi bor i nordvästra Venedig i en del som heter Canaregio. Ett tips jag fick från en kollega som hade varit i Venedig förut. Denna del ska vara lite lugnare och det ska finnas gått om mysiga restauranger här. 100 meter från hotellet går det en större gågata, vi svänger in på den och följer strömmen med människor. Gatan leder fram mellan huset, upp i trappor som går över små kanaler mellan husen. Jag suger in luften och staden känns nästan lite som en sagostad. Vart jag än tittar så är det vackra hus och små kanaler. Det känns som att jag befinner mig i gamla stan men den är så mycket större och har kanaler.

Mrsm Venedig restips
MrsM Venedig restips masker

Efter ca 20 minuter så kommer vi fram till San Maro-platsen och jag inser att jag är väldigt glad över tipset från kollegan om att bo i Canaregio. Och pappa hade rätt när han sa att det var “turister överallt” men då gäller det de stora turistgatorna och vid San Marco där stora domkyrkan ligger samt på huvudgatorna.

Både jag och min man känner att vi vill bort från San Marco-platsen ganska snabbt och alla dessa människor. Men vi har fått tips om att det den klassiska baren Harry´s bar ska ligga nära. Vi tittar på kartan och går i barens riktning, här ska det drickas Bellini!

Bellini är en drink som uppfanns mellan 1934-1948 och består av Prosecco och persikopuré. Mannen som uppfann drinken heter Giuseppe Cipriani och var grundare till Harry´s bar. Så om det är någonstans du ska dricka Bellini så är det just här!

Efter en liten stund hittar vi baren och kliver in. Vi blir snabbt mottagna och sätter oss vid ett litet runt bord. Alla som jobbar på Harry´s har vita servitörskläder på sig och baren känns väldigt proffsig och inredningen är i äldre stil. Vi beställer så klart var sin Bellini och den smakar väldigt bra. Visst finns det billigare Bellini på andra ställen men både jag och min man nickar nöjt mot varandra och är ense om att är det någonstans man ska dricka Bellini så är det så klart här.

MrsM venedig resa tips

Nöjda efter vår goda Bellinis tar vi oss snart tillbaka mot Caneregio igen. Precis utanför Bellini-baren går Venedigs Vapporetton. Det är en slags vattenbus. Då det inte tillåts några bilar och vanliga bussar i Venedig så utnyttjar man vattenvägarna. Till vår besvikelse upptäcker vi snart att vi köpt dyra biljetter i onödan och vi möts av en man som skriker -strike, strike, strike! Jag och min man tittar förvånat på varandra och inser att det är båtstrejk. Typiskt! Vi beslutar oss snabbt för att vi ska gå smågatorna tillbaka istället för trängas med alla andra turister på huvudgatorna. Det känns väldigt mysigt att gå sina egna små vägar och se alla de små torg mellan husen som man upptäcker då och då. Det känns lite som att vi går i en labyrint, men en mysig sådan.

Med kartan i högsta hugg är vi nu ute efter en bar som vi sett ett tips om på nätet. Det är dag 2 och vi har redan hunnit med att gå in i några olika kyrkor. Vi har gått in i de kyrkor som har varit gratis då det finns en hel del. De mest populära kyrkorna kostar det att gå in i. Men nu har vi varit tillräckligt kulturella tycker vi och det är dags att hitta en bra vinbar. Baren heter Cardina do Mori och ska ligga bara ett litet kliv från stora huvudgatan. Men vi inser snabbt att gatnamnet inte är utsatt på varken vår karta eller på husen. -Titta, där är den, säger min man och vi har äntligen hittat rätt. Vi går in och det är en mörk men mysig bar och den känns perfekt. I taket hänger det fullt med massa gamla metallhinkar och i baren finns det fullt med tilltugg att köpa till vinet.

Efter en dags promenerande så är vi lite småhungriga så det är gott med alla små tilltugg/tapas som vi har på vår tallrik tillsammans med vinet. Under tiden vi sitter på baren kommer det in en Italienare som köper barens eget vin till kvällens middag, några mer vilsna turister som vill ta ett glas vin och några livsnjutande italienare. Vi njuter till fullo och jag håller tummarna för att vi kommer att hitta fler liknande mysiga barer i Venedig.

Nöjda efter vårt vinbarsbesök så traskar vi åter hemåt mot hotellet. På vägen hem så blir vi tillfrågade om vi vill åka gondol men med ett pris på ca 1000 kr så tackar vi nej. Vi nöjer oss med att stå och titta på de andra som åker. Vi står på en liten mysig bro och ser hur några gondoler flyter förbi och hur en sångare står mitt i gondolen och sjunger för full hals.

Romantiskt ja, men ibland blir vi lite fulla i skratt då det nästan känns lite för mycket och lite som en turistfälla. Men har du lite pengar över så klart du ska åka gondol. Vi vill dock hellre hitta en till bra italiensk vinbar och köpa ett gott vin i stället.

Det är eftermiddag och vi går runt i Canareigo och spanar efter restaurang till kvällen och då dyker den upp. En modern liten vinbar mitt på restauranggatan. Den ser väldigt trevlig ut och vi kliver in. En ung tjej hälsar oss genast välkomna och vi står och kikar på dryckesmenyn på väggen. Snart har vi fått lite förslag och sitter med var sitt vin i handen. Här dricker vi ljuvliga ekologiska viner med tapas där till. Baren heter Vino Vero och drivs av ett ungt trevligt par och är väl värd ett besök.
mrsm_venedig_vinbar_restips

Efter en weekend med gott vin, god mat, mycket kultur så är både jag och min man nöjda. Vi tittar på varandra och är ense om att det går att göra Venedig på sitt eget sätt. Visst finns det mycket turister men man behöver inte gå där alla går. Venedig är en riktigt romatisk, mysig och trevlig stad som vi gärna kommer tillbaka till någon mer gång i livet.

Pris: Flyg med Ryanair kostade ca 700 kr/person tur och retur. Hotellet vi bodde på hete Hotel Cá Vendramin och kostade ca 6000 kr för 3 nätter.

Bartips: Besök Harry´s bar och drick Bellini. Mannen som uppfann drinken heter Giuseppe Cipriani och var grundare till Harry´s bar. Så om det är någonstans du ska dricka Bellini så är det just här!

I området Canaregio ligger även en fantastisk bra bar som heter Vino Vero. Väl värt ett besök. Drack väldigt goda ekologiska viner här!

6 Comments

 1. Låter som ni upplevde Venedig på allra bästa sätt! Själv har jag bara varit där på jobbresa och gondoltur med kollegor i all ära, hade jag gärna upplevt denna plats lite mer som ni gjort. 🙂

  • Wonderful exiptnaalon of facts available here.

 2. Tait Tait

  Great web site! It looks very expert! Keep up the excellent job!

  • info@mrsm.se info@mrsm.se

   Thank you!

   • God, I feel like I sholud be takin notes! Great work

 3. This is what we need – an insight to make evnryoee think

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *