Press "Enter" to skip to content

Afterwork på tåget. Så reser jag gärna igen.

I fredag var det dags för en liten resa igen, målet denna gång var Skövde. Spahelg med mamma och syrrorna och fredagsmiddag med kompisarna väntade. Eftersom jag är uppvuxen några mil utanför Skövde åker jag sträckan mellan Stockholm och Skövde ganska ofta. Har både familj och vänner som bor kvar även om jag själv tog mitt pick och pack och drog till storstan för 16 år sedan.

Oftast är ju den där tågresan bara en transportsträcka och man vill helst att den ska vara över fortast möjligt. Men varför inte göra något roligt av resan istället? Precis så har Skandinaviska Jernbanor tänkt och 2011 invigde de sitt tåg Blå tåget. En linje som går mellan Uppsala – Stockholm – Hallsberg – Skövde och Göteborg. Av någon anledning har jag inte åkt detta tåg tidigare även om det har varit ett namn som jag har hört lite då och då men i fredags var det dags. Jag satt på jobbet och skulle strax dra till Centralen och min kollega frågade mig vilket tåg jag skulle åka med. När jag tittar på min biljett ser jag att det är just Blå tåget jag ska åka med. – Åhhh, då får du sitta i pianobaren och ta ett glas vin, säger min kollega och ler glatt. – Jaha, säger jag lite förvånad och inser att jag faktiskt inte alls har någon koll vad Blå tåget egentligen är utan bara hört folk prata om det.

Jag står på perrongen och ser tåget rulla in. Det ser ut som ett vanligt tåg men när jag kliver in i tåget har jag plötsligt åkt bakåt i tiden och hamnat i 60-talet. Vagnen ser inte alls ut som dagens moderna tåg utan här är det tågkupeér, trädetaljer och sätena är designade som de såg ut förr i tiden. Jag lägger upp min väska på hyllan och slår mig ner. Tåget börjar rulla inom några minuter och det börjar tala i högtalarna där de informerar om vilket tåg det är, att det serveras alá carte av tågets duktiga kockar i vagn 4 och att man annars är välkommen till barvagnen med pianobar i vagn 3.

Jag blir inte sittande länge på min plats, jag är nyfiken på barvagnen och går dit. Här möts jag av en ny 60-talsvagn med skinnklädda soffor, en trevlig bar och en pianist som spelar härlig musik. Jag beställer ett glas rosé och slår mig ner. Helt plötsligt känns det som att jag är på en supermysig bar och tänker inte alls på att jag reser och vill fram fortast möjligt.

Stämningen i vagnen är härlig och helt plötsligt börjar en man i andra skinnsoffan prata och fråga om jag vill göra honom och en annan man sällskap. Han förklarar att de inte heller känner varandra men att det alltid är trevligt med lite sällskap. Jag flyttar dit och vi har som en liten trevlig afterwork där i barvagnen. Helt plötsligt är jag redan framme i Skövde och tackar för mig och hälsar de två trevliga männen en fortsatt trevlig resa mot Göteborg. Med min rullväska dragandes efter mig traskar jag vidare med ett nöjt leende på läpparna upp mot restaurangen i Skövde där mina tjejkompisar väntar. Vilken härlig start på kvällen.

Resa med Blå tåget
Blå tåget bokar du på blataget.com eller på sj.se. En biljett i ekonomiklass kostar från Stockholm till Göteborg kostar cirka 350 kr. En varmrätt i restaurangvagnen ligger på 180 – 240 kr.


blå tåget barvagn piano afterwork resa

blå tåget lyxmiddag resa tips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *