Press "Enter" to skip to content

En kväll i Gamla stan – Stockholm

Ofta undviker jag gamla stan i Stockholm. Jag orkar liksom inte trängas med alla turister men om man lämnar Västerlånggatan och trängseln så kan man helt plötsligt stanna upp, dra in ny luft i lungorna och bara suga in gamla stans skönhet. Vilken fantastisk och vacker stadsdel vi har här i Stockholm.

Idag ska jag fira min man som fyller år och vad passar inte bättre än att starta med en drink på Pharmarium. Coctailbaren Pharmarium ligger på stortorget i gamla stan. Solen skiner och det sitter några i solen på uteserveringen och det ser riktigt härligt ut. Vi går mot entrén och kliver in. Här möts vi av en mysig bar med mörk träinredning. En kypare kommer genast fram mot oss och hälsar oss välkomna och frågar om vi bokat bord och om vi bara ska ta en drink eller äta. Vi säger att vi inte har bokat bord och bara tänkt oss en drink och han visar oss genast vilka bord som är lediga och i ett vips har vi var sin drinkmeny i handen. I lokalen har det tidigare varit ett apotek. Det var till och med Sveriges första apotek och det öppnades år 1575. Coctailbaren har starka inredningsinslag från det gamla apoteket. Mysfaktorn här är hög.

restaurangtips mrsm pharmarium
Vi sitter vid ett bord vid fönstret. Eller snarare i fönstret där vi har bra utsikt över baren samt stortorget. Drinkmenyn innehåller säsongsbetonade drinkar som låter väldigt spännande. Jag beställer en Par Coursier, en drink med smak av aprikos och champagne och min man en spännande lakritsdrink vid namnet Imaginarium. Bartendern känns proffsig och står och kämpar med våra drinkar som inom några minuter kommer bort till vårt bord. Bartendern frågar om hon ska presentera drinkarna och vi får en trevlig förklaring om vad de innehåller och vilka smakupplevelser vi ska förvänta oss. Riktigt trevligt och proffsigt. Ni som inte varit där, så är denna coctailbar väl värd ett besök. Jag lovar att ni kommer garanterat få goda drinkar! Perfekt ställe att starta en kväll på.

Det finns gott om restauranger i Gamla stan och många riktigt bra. Men ikväll ska vi prova ett nytt tips. Det är en liten fransk mysig restaurang som heter Pastis. Vi går ut på Stortorget och vandrar ner längs Köpmangatan och sen in på Baggensgatan där den lilla bistron ligger. När vi öppnar dörrarna till bistron och kliver in känner man genast den mysiga atmosfären och det känns som vi har tagit ett kliv in i Frankrike. Restaurangen är liten och lugn samtidigt som det är full aktivitet med glada gäster engagerad personal. Vi äter en god fisk och avslutar vår middag med en god ostbricka. Till maten serveras vi det godaste vinet på länge. Tack vare en bra servitör med god vinkännedom. Gillas!

Efter en god middag tar vi oss mätta, lite fnittriga och glada bort mot Gamla stans tunnelbana. En härlig kväll som vi kommer att minnas.

Hur hittar man dit? Ta tunnelbanan till Gamla stan och promenera 5 minuter upp till Stortorget. Adressen till Pharmarium är Stortorget 7 . Boka bord gör du enkelt på http://www.pharmarium.se/boka-plats Vill du besöka den lilla bistron Pastis hittar du den i hörnet på Köpmangatan/Baggensgatan. Mer info om restaurangen hittar du här http://www.pastis.se/

One Comment

  1. I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it’s free? Awsemoe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *