Press "Enter" to skip to content

Maneter – hur farliga är de i Thailand? Och hur skyddar man sig?

Inlägget är skrivet i ett samarbete med Sunmate.se

Hur mycket jag än älskar att resa kan jag inte låta bli att oroa mig för vissa ”farliga” saker som kan hända på resan. Jag vet inte vad som hände men någon gång när jag fick barn försvann den där orädda (odödliga) tjejen och jag började se en hel del faror. Något som kanske tillhör föräldraskapet? Det som oroar mig mest inför denna resan är de skriverier om maneter som man läst de senaste åren. Min hajskäck har helt enkelt övergått till manetskräck. Jag vet ju att barnen kommer att vilja bada i havet trots att alla våra boenden i Thailand har pool. Och det är väl en självklarhet att man ska bada i havet, eller hur! Men hur farliga är då maneter?

Efter mycket googlande har jag insett att även om det inte är vanligt så händer det då och då att människor dör av maneter. I hela Asien finns det maneter och ibland dyker de upp och olyckan är framme. Förra året dog en tjej på Koh Samui och det varnades även för maneter i södra Thailand. Min oro ökas på i takt med min läsning om flera som utsatts för maneter och blivit allvarligt sjuka och till och med avlidit. Men hjälp, vad ska man göra då? Bara hoppas på det bästa?

Efter ännu mer googlande hittar jag tillslut en artikel som Vagabond har skrivit. Den handlar just om maneter och hur man ska skydda sig. Där menar biologen Dan E Nilsson att vanliga solbadkläder kan ha en skyddande effekt. Där säger Dan att ”- Det är inget 100-procentigt skydd mot att bli bränd, eftersom vissa maneter i viss utsträckning kan ”bränna” igenom det tunna tyget, fortsätter han. Mängden nässelkapslar som når igenom tyget är dock mycket litet, och i värsta fall förvandlar det en dödlig kontakt till en lättare och ofarlig smärta. Självfallet kan man fortfarande bli allvarligt bränd på oskyddade hudpartier i ansiktet och på händerna. Ett sammanfattande svar är dock att solskyddsdräkter ger ett bra skydd mot maneter” (Källa: Vagabond, 2010, http://www.vagabond.se/artiklar/nyheter/20101122/badklader-skydd-mot-dodliga-maneter).

Jag känner mig lugnare och en sak är säker. Barnen kommer inte bada i havet utan solskyddskläder och efter ännu mer googlande har jag hittat solskyddskläder med långa armar och ben. Dessutom är de ju riktigt bra solskydd.

Solskyddskläder i alla dess former kan du hitta hos Sunmate.se. Nu hoppas jag bara på en underbar resa utan mer oro.

2 Comments

  1. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this
    post and also the rest of the website is also very good.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *