Press "Enter" to skip to content

Göta kanal, cykelsemester eller bara en härlig cykeltur

När långväga släktingar kom och hälsade på i mitt barndomshem var alltid Göta Kanal ett givet utflyktsmål. Vi tittade på slussande båtar, fikade och sen åkte vi hem och pratade om hur fantastiskt det var. Själv har jag nog inte lyft blicken så mycket, det har liksom alltid varit vardag för mig. Men efter 13 år i Stockholm så undrar åter igen mamma och pappa om vi inte ska cykla längs Göta kanal. Ja, varför inte och så är vi där och helt plötsligt slår det mig. Vilket härligt ställe och vilken underbar cykeltur vi har. Jag är nöjd, barnen i cykelstolarna är nöjda. Alla har vi något att titta på. Båtar, fik, slussar, kossor och vetefält. Det är väldigt vackert. Jag super in den härliga luften och kan inte förstå hur denna härlighet bara har passerat mig.

Göta kanal norrqvarn cykel

Vi startar vår cykeltur i Sjötorp. Sjötorp ligger norr om Mariestad vid Vänern. Vi har med oss egna cyklar och cykelkorgen är packad med gott fika. Dagens mål är att cykla till Töreboda. Det är ca 2 mil att cykla dit. Lite lagom för en lite kortare dagsutflykt tycker vi.

Cykelvägarna längs kanalen är verkligen toppen. Jag har aldrig ens tänkt att man kan cykla här. Då och då möter vi andra cyklister som också har upptäckt möjligheten att cykla längs kanalen. Det är mitt i juli och det märks att många har semester även om det känns otroligt lugnt och stillsamt många stäckor.

Jag facineras över alla slussar vi passerar. Det hinner aldrig bli långtråkigt under cykelturen utan hela tiden finns det något att titta på. De flesta vi möter har en skylt på sin cykel där det står cykelsemester.nu, så uthyrning av cyklar verkar det finns gott om. Efter ca 1,2 mil är vi framme i Norrqvarn. Här har vi hört att det ska finnas en minikanal för barnen och mycket riktigt så stämmer detta. Vi ser en liten minikanal med broar, slussar, kyrka och hus. Allt i miniatyr. Det tar inte många sekunder innan mina barn i cykelstolarna upptäcker denna vattenlek och ropar -Vi vill också ha båtar.

bild 1

Inne i restaurangen hittar jag båtuthyrningen och betalar för två båtar.
– När man lämnar tillbaka båtarna får barnen var sin glass, säger tjejen i kassan och ler. Barnen jublar när jag kommer med båtarna och så är de i full gång med att leka i kanalen.

Efter mycket med vattenlek börjar både jag, mina föräldrar och barnen bli hungriga och beger oss upp till restaurangen. Här serveras det bra lunch för både vuxna och barn. Jag känner mig väldigt nöjd över att ha hittat en trevlig restaurang så här längs kanalen i en liten ort, jag som älskar mat och restauranger. Speciellt när man inser att det lagas mat med kärlek. Jag och mina föräldrar beställer lax med färskpotatis och barnen pannkakor med sylt och grädde. Vi betalar och tar var sin tallrik med sallad, bröd och något att dricka och går sedan ut och slår oss ner vid ett bord på uteserveringen. Bordet ligger kant i kant med kanalen så vi kan inte klaga här heller. Personalen är trevlig och in kommer det väldigt god mat och vi är alla nöjda.

bild 2

Vårt stopp i Norrqvarn blir ganska långt. Här upptäcker vi också att man kan stanna över natten och vad är inte bättre än att övernatta i en stubbe. Ja, du hörde faktiskt rätt! Här byggs det ett litet stugområde för fullt. En svamp av Sören Niklasson är under uppbyggnad men flera stubbar är klara och har redan nattgäster.

bild 1

Nöjda efter vårt stopp i Norrqvarn hoppar vi upp på våra cyklar igen och fortsätter vår färd mot Töreboda. Segel- och motorbåtar passerar i kanalen bredvid oss och det vackra landskapet slår oss. Vi fortsätter att passera slussar. Vissa stannar vi vid och andra passerar vi bara förbi. Vilken härlig dag det har varit. Jag trampar på min cykel och funderar när man skulle kunna åka hit igen. Här inser jag snabbt att Göta kanal har fått mitt bästa betyg. När man vill stanna kvar i ett ögonblick och bokar en ny resa till samma ställe innan resan ens är slut.

Vi rullar in i Töreboda och här avslutar vi en varm och härlig cykeldag med var sin stor mjukglass med kanalen framför oss innan vi slänger upp cyklarna på bilens cykelställ och åker hem igen.

Fakta
Du kan läsa mer om Göta kanal på www.gotakanal.se

Boende Norrqvarn
Gå in på www.norrqvarn.se eller ring 0501-50770

Hyra cyklar
Här kan man hyra olika cykelpaket, gå in på www.cykelsemester.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *