Press "Enter" to skip to content

En resa till musteriet

I år är det verkligen ett äppel-år. För dig som inte har någon egen trädgård med äppelträd rekommenderar jag att gå förbi någon annan. Jag lovar att de flesta mer än gärna delar med sig av skörden från sina fruktträd då de i år har mer än vad de själva kan göra av med. Gå på en liten upptäcktsfärd i ditt område och ta mod till dig och plinga på och fråga.

Själv brukar jag fråga min granne på gatan hemma i Nacka men idag är jag hemma hos mina föräldrar i Västra götalands län som har hela trädgården full med härliga fruktträd. Min plan är att få lite äpplen och göra äppelmust. Det närmsta musteriet från mina föräldrars hem ligger i Hova och heter Evas Äppelbod & Gårdsmusteri. Vi har bokat tid på musteriet för att göra must av 40 kg äpplen och jag tänker passa på innan de stänger för säsongen. Av 40 kg äpplen får man ut cirka 20 liter äppelmust. Musten fylls upp i treliterspåsar med en kran på som passar perfekt i en pappbox (som en vinbox). Priset inklusive förpackning ligger på cirka 25 kronor litern.

Vi åker och lämnar in våra äpplen och i väntan på min egen must tjuvsmakar jag lite på mina föräldrars must som redan har besökt musteriet några veckor tidigare. Musten kommer att hålla i 1,5 år vilket gör att man kan dricka den i lugn och ro över hela året. En öppnad förpackning håller i cirka 2 månader i kylskåp. Kolla vart ditt närmsta musteri finns och ta en liten resa dit. Det är alltid en härlig känsla att dricka sin egen äppelmust!

2 Comments

  1. Per Per

    Äppelmust härligt!

    • I have been so belwederid in the past but now it all makes sense!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *