Press "Enter" to skip to content

Gran Canaria, är det ett alternativ till Thailand?

Gran Canaria. Vill man verkligen åka till Gran Canaria? Men nu sitter jag här högt uppe i luften med mina två barn och man och landar om ca 6 timmar på denna sommarö. Ja, sommarö kan man faktiskt kalla den. Lägsta medeltemperaturen är ca 21 grader och högsta ligger på 27 grader. Kan man ha ett bättre klimat? Alltid härlig lagom varm sommarvärme.

Borde man kanske ha åkt till Thailand istället som många av våra vänner och lagt dubbla pengarna och ett antal extra restimmar? Jag velar fram och tillbaka i mina tankar men det känns ju ändå skönt med den korta restiden och det är ju mest solen som jag är ute efter. Efter en mörk höst längtar jag efter att suga in så mycket ljus och sommarluft jag bara orkar på dessa två veckor.

Denna gång åker vi med Fritidsresor. Jag bokade resan för ca 5 veckor sedan och betalade ca 21 000 kr för två vuxna och två betalande barn för två veckor. Resan var prissänkt med ca 15 000 kr. Vi ska stanna på ett litet ställe som heter Amadores som ligger på södra Gran Canaria. ”Stranden tillhör de finaste på Gran Canaria” och ”Själva resmålet är ett skönt varva-ner-ställe” står det på fritidsresors hemsida. Det låter ju riktigt bra. Jag håller tummarna för att det stämmer och tittar ut i flygplansfönstret.

Vi ska bo på ett hotell som ligger lite högre upp i dalen i Amadores som heter Las villas de Amadores. Hotellet har 55 lägenheter och har 2- och 3-rumslägenheter. Vi har bokat en 3-rumslägenhet. Jag tycker det är skönt när barnen kan ha ett eget sovrum och jag och min man kan ha ett. Skönt att man slipper tassa runt som en mus på kvällarna när barnen har somnat och man själv ska vara vaken några timmar till. Och ibland kan det vara skönt att ha en dörr att stänga om man vill vara i fred en stund, både för barnen och dig själv.

Hyrbil på semestern
Jag håller hårt i armstöden och försöker se lugn ut när planet dunsar i marken. Folk ser glatt på varandra medan jag känner hur mina händer är svettiga där de håller krampaktigt runt armstöden. Jag andas ut och försöker se lugn ut för att inte överföra min flygrädsla till barnen. Jag har aldrig gillat start och landningar men så fort jag tittar ut genom fönstret så infinner sig ett lugn. Vi är äntligen framme och nu väntar två veckor med sol, bad och värme.

Denna gång har vi valt att hyra bil i två veckor. Biluthyrningsfirman finns på flygplatsen så vi tar våra väskor och går mot skylten hyrbilar. Vi närmar oss diskarna och ser en gigantisk kö! Kön är superlång och sträcker sig från ena väggen till den andra samt böjer sig och fortsätter ännu en bit bort i lokalen. Jag och min man tittar trött på varandra och går förbi kön. Jag tittar på min man igen och ett leende sprider sig i hans ansikte.

–       Yes, det var inte vår kö! Kön är inte till vår biluthyrare utan till Goldcar och vi går förbi alla och bort till luckan med skylten Top Car. Vi får snabbt vår bilnyckel efter att fyllt i lite papper och visat våra körkort och snart sitter vi i familjebilen vi fått och barnen sitter fastspända i sina bilbarnstolar och vi rullar iväg mot Amadores.

Bilen har vi bokat hemifrån. Efter mycket googlande så verkade alla vara överens om att det var billigare att hyra hemifrån än på plats. Vår hyrbil kostade ca 3000 kr för två veckor. Riktigt billigt tycker jag! Då ingick det gratis bilbarnsstolar om man gjorde bokningen via deras webbplats.

Amadores, ett litet mindre ställe på Gran Canaria
Efter en bilfärd på ca 25 minuter är vi framme på hotellet och semestern kan börja på riktigt. Vi checkar in på hotellet och inspekterar lägenheten och alla känner sig nöjda. Vår lägenhet har havsutsikt och vi har en fantastisk utsikt från lägenheten då hotellet ligger högt upp på berget. När man ser backen ner till havet så känns det ganska skönt att ha egen bil så man lätt kan åka upp och ner till stranden. I receptionen sade de också att hotellet har en egen taxibuss som åker upp och ner från stranden några gånger om dagen som man kan åka med, gratis så klart. Annars är det ganska billigt att åka taxi och om man på eftermiddagen inte orkar ta en promenad hem i uppförsbacke så kanske man kan lägga några euro på en taxi.

Amadores Gran Canaria Mrs M restips

Åker du till Amadores så är det svårt att undvika upp- och nedförsbackar. Så räkna med lite träningsverk i ben och rumpa och för dig som gillar en bra powerwalk på morgonen så är det perfekt. Du som däremot inte gillar uppförsbackar bör se till att boka ett hotell nära stranden eller kanske välja ett annat resmål. Jag gillar däremot vårt läge. Jag andas in luften igen och känner mig nöjd över mitt semesterval.

Efter att ha inspekterat lägenheten står barnen redan i badkläderna och vi går till poolen. Den ligger smakfullt placerat så man har utsikt över havet. Poolområdet ser trevligt ut och är lugnt och stilla. Lagom med folk vilket passar mig perfekt. Hotell med bamseklubb och Lollo och Bernie-klubbar är inget för mig. Jag tillhör snarare gruppen som reser gärna med mina barn men vill helst inte hamna på ett ”barnhotell”. Ett hotell med boende i blandad ålder passar mig bäst. Några äldre, några barnfamiljer och några nyförälskade.

Jag rycker till när jag får vatten på benen, barnen har redan hoppat i poolen och skvätter för fullt. Även om poolen är uppvärmd så kommer det nog dröja några dagar innan jag hoppar i.

Amadores Gran Canaria Mrs M restips

Dagen efter beslutar vi att ha en stranddag. Vi sitter på vårt favoritställe i Amadores, restaurangen Caio caio som ligger på stranden. Här gör dom riktigt god pizza! Och vad är väl bättre en en god pizza där råvarorna är färska, tomatsåsen perfekt kryddad och lagom med mozarellaost. Mums! Förutom Ciao caio som vi sitter på så har det varit svårt att hitta några toppenrestauranger. Bästa restaurangen förutom Caio caio har nog tyvärr varit Mrs M:s hemma-resturang i vår lägenheten, där jag varit kocken. Ett tips är att hitta en bra mataffär med en charkdisk. Här kan du verkligen hitta fina charkuterier och ostar till väldigt bra priser. Så plocka ihop en god charkbricka och köp en flaska vin till kvällen.

Amadores Gran canaria Mrs M restips

När vi alla är mätta så återgår vi till strandlivet. Jag och min man lägger oss på var sin handduk nere vid vattnet och barnen springer runt bland ett stenparti i mitten av stranden och gräver med sina spadar för fullt. Jag frågar vad dom gör och får svaret att det ska bli en stor borg. Jag lägger mig ner igen och bara njuter av solen. Vi är alla nöjda och bara njuter av en härlig dag på stranden.

Stranden i Amadores är en av de bästa på Gran Canaria. En bra sandstrand. Även om den beskrivs som lugn så finns det solstolar längs hela stranden. Så räkna inte med att du kan hitta en lugn plats för dig själv.

Det har nu gått några dagar och vi är lite trötta på pizza och att äta i lägenheten och har fått ett nytt restaurangtips. Det ska finnas ett bra tapasställe ca 1 km från Amadores. Vi hoppar in i taxin som precis anlänt till hotellet. Idag ska vi njuta av lite rödvin till goda tapas så bilen får stanna hemma på hotellets parkering. Det tar bara några minuter och snart svänger taxichaffören in till restaurangen vid namnet Guantánamo. Restaurangen ligger mitt mellan två byar och känns egentligen lite konstigt placerad men det verkar vara fler än oss som har hittat hit så det bådar gått. Ryktet om god mat verkar ha spridit sig. Vi kliver in och det är en lite mörk men ganska mysig känsla i restaurangen och servitören visar oss var vi ska sitta. Vi sitter och bläddrar i menyerna och går upp och ner med blicken mellan alla tapasrätter. Vi beställer och snart kommer det in två gigantiska barnportioner med pommes frites och korv till barnen och ljuvliga tapas till mig och min man. Yes, ett bra tapasställe! Hit blir det garanterat fler besök. Vi sitter och njuter av maten, av stämningen och det goda vinet och i taxin hem så är vi alla nöjda efter en toppenkväll.

Men är då Gran Canaria lika bra som Thailand? Hmm, nja, kanske inte. Thailand är ju ett fantastiskt härligt land dit jag gärna åker igen, men det är ju också väldigt dyrt. Speciellt om man är en familj och ska betala för kanske fyra personer. Då kan jag faktiskt tycka att Kanarieöarna är ett jättebra alternativ. Halva restiden och halva kostnaden. Jag vet i alla fall säkert att jag kommer att komma tillbaka.

Hyrbil: Vi hyrde via http://top-car-hire.com/ men det finns många olika biluthyrare. Kolla vilken som är billigast just för dig. Höjer varningsflagga för Goldcar då kön till uthyrningsdisken var den längsta jag sett. Glöm heller inte att kolla vilka försäkringsregler som gäller. Ett tips kan vara att lägga till en reseförsäkring via din hemförsäkring. Jag lade till försäkrningen Resklar hos Folksam som täcker självrisken om något skulle hända.

Pris: Vi betalade 21 000 kr för 4 personer (två vuxna och två betalande barn). Då var denna resa prissänkt med ca 15 000 kr. Så det lönar sig med en sista minuten resa. Vi bokade ca 1 månad innan vi skulle resa.

Mat: På två veckor så åt vi på två bra restauranger där maten var toppen. Den ena resturangen var Caio caio som ligger på stranden i Amadores där de har riktigt goda pizzor. Den andra ligger ca 1 km från Amadores och heter Guantánamo. Här får du garanterat goda tapas. Tips är att beställa deras kaffedrink efter maten. Då bjuds du på en eldshow framför ditt bord när de gör i ordning drycken. Riktigt kul!

Utflyktstips: Om ni inte har bil hela vistelsen så hyr en bil någon dag och åk och titta lite på ön. Vi åkte till bland annat Puerto Mogan. En mysig by med en hamn med många segelbåtar. Här är husen låga och det är väldigt mysigt. Hit kan man också åka med båt från bland annat Puerto Rico.

5 Comments

 1. Emma Emma

  Tack för ett intressant inlägg. Vi åker till Gran Canaria om en månad och är just nu på jakt efter en hyrbil. Tipset om top car var därför väldigt bra. Priset verkar ligga lägre än t ex avis och det var ju toppen att man kunde förboka bilbarnstol hemifrån utan extra kostnad. Nu ser dina barn lite större ut, men jag undrar om du vet vad det var för bilbarnstolar de hade. Var de bakåtvända för 9-25 kg?

  Mvh Emma

  • info@mrsm.se info@mrsm.se

   Hej Emma!
   Kul att du läst och fått nytta av mitt inlägg. Vår son satt på en bilkudde men vi fick en bakåtvänd bilbarnstol till min dotter. Hon hade inte fyllt fyra år än utan hade fortfarande den där ”klumpiga mellanstolen”. Hoppas ni får en fantastisk resa!

   Marie

   • I’m so glad I found my solotiun online.

  • Thee’rs nothing like the relief of finding what you’re looking for.

 2. These topics are so cosfnniug but this helped me get the job done.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *